De leukste rijschool van heel Nederland!
}

Ma-Vrij, 09:00 tot 21:00

De verschillende soorten rijbewijzen en de vereisten

Het halen van je rijbewijs is een leuk en belangrijk project. Doordat je een rijbewijs haalt, ben je veel flexibeler. Je kunt namelijk in een auto rijden om je te verplaatsen. Hierdoor hoef je niet altijd met de fiets of het openbaar vervoer. Er zijn veel verschillende soorten rijbewijzen. Ieder rijbewijs heeft eigen vereisten waar je aan moet voldoen en onderdelen die je moet volgen om het rijbewijs te bemachtigen. Bij Rijschool Zoetermeer kun je terecht voor alle soorten autorijbewijzen, echter zijn er nog veel meer. In deze tekst informeren wij je over de verschillende rijbewijzen en de voertuigen die hierbij horen. 

Rijbewijs B (personenauto) – haal het bij onze rijschool Zoetermeer

Het meest gebruikelijke rijbewijs, is het rijbewijs B. Met dit rijbewijs ben je in staat personenauto’s te besturen. Je mag op de openbare weg rijden in alle voertuigen die geclassificeerd zijn als personenauto’s. Daarnaast mag je ook op een scooter of bromfiets rijden met het rijbewijs B. Om het rijbewijs B in bezit te krijgen, zijn er enkele vereisten waar je aan moet voldoen. Je moet minimaal 18 zijn om zelfstandig te mogen rijden. Wel kun je bij rijschool Zoetermeer al beginnen met rijlessen vanaf 16 jaar. Je moet geslaagd zijn voor zowel het praktijkexamen als het theorie-examen. Verder moet je een gezondheidsverklaring invullen.Deze wordt vervolgens door het CBR goedgekeurd. Zodra je voldoet aan alle eisen, kun je het rijbewijs voor de personenauto aanvragen. Ben je op zoek naar een rijschool Zoetermeer? Dan ben je bij Lady Rijles op de juiste plek! Wij bieden rijlessen aan onder begeleiding van ervaren instructeurs. 

Rijbewijs BE

Aanvullend op het rijbewijs B, is het rijbewijs BE. Wanneer je deze in bezit hebt, mag je met een aanhanger rijden achter de personenauto. Wanneer de totale massa boven een bepaalde grens komt (leeggewicht en laadvermogen boven de 3500 kg), ben je verplicht om dit rijbewijs te halen. Hiervoor is een aanvullend praktijkexamen nodig naast het rijbewijs B. Om te mogen rijden met de aanhanger, moet je dus rijbewijs B al in bezit hebben. Daarna ga je nieuwe lessen volgen met een aanhanger en doe je praktijkexamen met de aanhanger en behaal je het theorie-examen. 

Overige rijbewijzen

Naast de twee rijbewijzen voor personenauto’s, zijn er nog andere rijbewijzen voor verschillende voertuigen. Zo zijn er aparte bewijzen voor: 

  • Bromfietsen;
  • Bussen (rijbewijs D);
  • Motors (rijbewijs A);
  • Vrachtwagens (rijbewijs C).

Voor elk van de rijbewijzen zijn de specificaties verschillend. Zo zijn de vereisten voor bromfietsen relatief gelijk aan die van het rijbewijs B, alleen dan voor het besturen van een bromfiets of scooter. Echter bij de vrachtwagens en bussen komt er een nieuwe specificatie bij. Zo moet je voor deze rijbewijzen 21+ zijn. Bij motoren zijn er verschillende klassen. Bij motors uit een hogere klasse(qua gewicht) geldt een minimumleeftijd van 24. In de lagere klassen kun je al vanaf 18 jaar het rijbewijs halen. Bij rijschool Zoetermeer geven we je graag meer informatie over de verschillende rijbewijzen die te behalen zijn. 

Rijbewijs B halen bij rijschool Zoetermeer

Ben jij 16 jaar of ouder en wil je leren autorijden? Volg dan rijlessen bij onze rijschool Zoetermeer! Onze ervaren instructeurs stomen je geheel klaar voor het praktijkexamen. Onze lessen zijn afgestemd op jouw behoeften. Samen zorgen we ervoor dat rijlessen leuk is en je het examen zo snel mogelijk kunt halen! Wil je meer weten? Neem dan een kijkje op de website van Lady Rijles