De leukste rijschool van heel Nederland!
}

Ma-Vrij, 09:00 tot 21:00

Het belang van anticiperen en vooruitkijken tijdens het autorijden

Het anticiperen en vooruitkijken tijdens het autorijden zijn twee erg belangrijke vaardigheden. Elke bestuurder moet deze vaardigheden onder controle hebben. Door te anticiperen en vooruit te kijken, waarborg je de veiligheid op de weg en voorkom je eventuele ongelukken of andere vervelende situaties. Tijdens de rijlessen van rijschool Capelle aan den IJssel leer je anticiperen en vooruitkijken. Hierdoor kun jij veilig de weg op na het behalen van je rijbewijs, wetende dat je deze vaardigheden bezit. In deze tekst vertellen we je alvast meer over het belang van anticiperen en vooruitkijken.

Anticiperen

Als we praten over anticiperen tijdens het autorijden, gaat het om het vermogen van een bestuurder om mogelijk situaties te voorzien. Hierdoor kun je als bestuurder snel reageren op bijvoorbeeld onverwachte bewegingen van andere weggebruikers. Dit betekent niet alleen het reageren op directe signalen, zoals knipperlichten, maar ook de meer onverwachte situaties. Bij rijschool Capelle aan den IJssel leer je anticiperen op bijvoorbeeld een voetganger die op het punt staat om over te steken, of het opmerken van een auto die spontaan wisselt van rijbaan. Het rekening houden met onverwachte situaties is erg belangrijk. Het kan veel ongelukken voorkomen. Houdt altijd rekening met onverwachte bewegingen van andere weggebruikers. Je weet nooit wat iemand van plan is, ook al doen zij een richtingwijzer aan. 

Vooruitkijken

Het vooruitkijken tijdens autorijden is sterk verbonden met anticiperen. Het is belangrijk om altijd de weg voor je te scannen. Hierdoor kun je mogelijke gevaren vroegtijdig zien en kun je hierop reageren. Hierdoor houd je niet alleen rekening met het directe verkeer voor je, maar ook met de weersomstandigheden, wegcondities of andere factoren in de omgeving. 

Doordat je vooruit kijkt tijdens het autorijden kun je snel reageren en de juiste beslissingen maken om mogelijke gevaren te mijden. Denk aan een nat wegdek en een scherpe bocht, als je deze op tijd opmerkt, kun je de snelheid aanpassen. Hierdoor ga je op een veilige manier door de scherpe bocht, waarbij je de snelheid hebt aangepast aan de weersomstandigheden.

Defensief rijden met rijschool Capelle aan den IJssel

Doordat je anticipeert en vooruit kijkt, kun je potentieel gevaar vroegtijdig herkennen. Hierdoor heb je meer tijd om te reageren en dus botsingen te voorkomen. In plaats van verrast te worden door onverwachte situaties, kun je rustig en effectief reageren als bestuurder. Een bestuurder die anticipeert en vooruit kijkt, is ook gelijk bezig met defensief rijden, een manier van rijden waarbij je risico’s vermindert en jezelf en anderen beschermt. Tijdens defensief rijden, houd je rekening met mogelijke fouten van andere weggebruikers. Door bijvoorbeeld extra ruimte te laten tussen jezelf en anderen, vergroot je ook de reactietijd voor jezelf. Dit is ook een voorbeeld van anticiperen. Bij rijschool Capelle aan den IJssel leer je een gepaste ruimte houden tussen jezelf en de voorligger. Hierdoor begin je gelijk met het oefenen van defensief rijden. 

Rijlessen volgen in Capelle aan den IJssel

Tijdens onze rijlessen leer je anticiperen, vooruit kijken en word je klaargemaakt voor het praktijkexamen van het CBR. Ben jij er klaar voor om te leren autorijden? Vraag dan vandaag nog een proefles aan bij Lady Rijles: rijschool Capelle aan den IJssel! Wij verzorgen leuke en leerzame rijlessen