De leukste rijschool van heel Nederland!
}

Ma-Vrij, 09:00 tot 21:00

Hoe ziet het theorie-examen er uit bij rijschool Eindhoven?

Voordat je deel mag nemen aan het praktijkexamen, moet je het theorie-examen met een voldoende hebben afgerond. Tijdens het theorie-examen wordt jouw kennis getest op het gebied van gevaarherkenning, kennis over verkeersregels en -borden en inzicht in het verkeer. Het examen is een essentieel onderdeel wat je goed moet en kunt voorbereiden. Bij rijschool Eindhoven helpen we je een handje op weg, in deze tekst bespreken we namelijk hoe het theorie-examen eruitziet. Hierdoor ga je voorbereid het examen in!

Onderdelen theorie

Zoals hierboven benoemd bestaat het examen uit drie verschillende onderdelen, namelijk: 

  • Gevaarherkenning;
  • Kennis;
  • Inzicht.

Tijdens het onderdeel gevaarherkenning wordt er gekeken of je juist kunt handelen in lastige situaties. Het gaat er voornamelijk om of je het gevaar kunt herkennen en de juiste oplossing kunt aangeven. Je hebt altijd keuze uit drie mogelijke antwoorden: remmen, gas loslaten of niks doen. Remmen betekent direct gevaar, hierbij kun je denken aan kinderen op of naast de weg. Bij gas loslaten is er mogelijk gevaar. Dit is minder groot gevaar dan bij remmen, maar er moet toch actie ondernomen worden. Hierbij kun je denken aan slechte weersomstandigheden of smalle wegen en bochten. Wanneer er volgens jou geen gevaar is, is niks doen het juiste antwoord. Bijvoorbeeld wanneer er genoeg ruimte is of er geen andere weggebruikers aanwezig zijn. 

Hoelang duurt het examen?

In totaal krijg je voor het examen bij het CBR dertig minuten de tijd. Hierin rond je alle drie de onderdelen af van het examen. Voor het onderdeel gevaarherkenning krijg je acht seconden per vraag. Bij het onderdeel kennis krijg je in totaal acht minuten om de vragen te beantwoorden. Bij het laatste onderdeel inzicht krijg je ongeveer zestien minuten de tijd om alle vragen te beantwoorden. 

Er is een mogelijkheid om het examen af te leggen met extra tijd. Als dit van toepassing is, krijg je 45 minuten de tijd om het examen af te ronden. Wanneer je extra tijd nodig hebt, kun je dit aangeven bij jouw instructeur van rijschool Eindhoven. De instructeur zorgt ervoor dat het juiste examen wordt aangevraagd voor jou bij het CBR. 

Wanneer heb je het rijexamen gehaald?

Bij het onderdeel kennis krijg je 12 vragen, hiervan moet je er minimaal 10 goed hebben om het onderdeel af te ronden. Bij het onderdeel inzicht krijg je 28 vragen en moet je er minimaal 25 goed beantwoorden. Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen waarvan je er 13 of meer goed moet hebben. Je moet alle drie de onderdelen afronden volgens de norm om het gehele examen te halen. Haal je bijvoorbeeld maar 24 vragen bij het onderdeel inzicht, dan zak je voor de theorie. Het is dus belangrijk om je goed voor te bereiden op het theorie-examen.

Rijschool Eindhoven

Ben jij toe aan het volgen van rijlessen? Begin dan vandaag nog bij rijschool Eindhoven! Samen met onze ervaren instructeur word je voorbereid op het theorie-examen en alle andere aspecten van autorijden! Het halen van je rijbewijs is een leuk traject bij de juiste rijschool. Wij doen er bij rijschool Eindhoven alles aan om het leuk te maken! Vraag vandaag nog een proefles aan!