De leukste rijschool van heel Nederland!
}

Ma-Vrij, 09:00 tot 21:00

Rijden in verschillende weersomstandigheden met rijschool Utrecht

Tijdens het autorijden kom je verschillende weersomstandigheden tegen. Zo kan het zijn dat je in de sneeuw moet rijden en dus rekening moet houden met gladheid of in de regen moet rijden en dus rekening moet houden met aquaplaning. In deze tekst bespreken we de verschillende mogelijke weersomstandigheden en geven we enkele tips! Bij onze rijschool Utrecht hebben we ervaring met het rijden in alle weersomstandigheden. 

Rijden in de regen

De kans dat je in de regen moet rijden in Nederland is aanzienlijk. Een klein beetje regen heeft weinig effect op de weg en op jou. Echter wanneer het harder of langere tijd regent, kunnen er zich enkele problemen voordoen. Bij rijschool Utrecht leren we je alles over het rijden in de regen en de problemen die zich voor kunnen doen. Hieronder vind je enkele tips: 

  • Slecht zicht: De regen kan aanzienlijk je zicht verminderen op de weg. Dit geldt dus ook voor andere weggebruikers. Daarom is het belangrijk om tijdens de regen je koplampen aan te hebben zodat je goed zichtbaar bent voor anderen. Daarnaast is het belangrijk om bij hevige regenval je snelheid te minderen. 
  • Aquaplaning: Wanneer er veel water is gevallen kunnen plassen ontstaan. Zodra je met hoge snelheid door een plas rijdt kun je de controle verliezen over de auto. Het water dat door het wiel gaat kan niet worden afgevoerd, dit heet aquaplaning. Het is dus belangrijk om je snelheid te minderen, zeker als er plassen aanwezig zijn op de weg. 
  • Langere remweg: Tijdens de regen heeft een auto vaak een langere remweg dan normaal. Zeker wanneer er een nieuw wegdek ligt. Het is belangrijk om rekening te houden met deze langere remweg door snelheid te minderen en de afstand tot je voorganger te vergroten. 

 

Rijden met ijs en sneeuw

Het rijden met ijs en sneeuw kan veel onverwachte situaties met zich meebrengen. Zeker als je dit niet gewend bent. Ook kan het verschil in gladheid variëren per weg. Het is belangrijk om goed in te schatten hoe glad de weg is. Vaak is de weg het gladst rond het vriespunt of wanneer er ijzel valt. Vermijd tijdens het rijden in de sneeuw en met ijs zoveel mogelijk plotselinge en abrupte manoeuvres. Het hebben van winterbanden is erg belangrijk tijdens de winterperiode. Is het weer echt extreem en ligt er veel sneeuw? Gebruik dan sneeuwkettingen onder de banden. Hierdoor krijg je meer grip op de weg. Bij Lady Rijles rijschool Utrecht leer je in de winterse omstandigheden als deze zich voordoen. 

Algemene tips

Over het algemeen is het belangrijk om voor vertrek het weer te controleren. Hierdoor ga je voorbereid de weg op. Zorg ervoor dat je altijd goed zicht hebt door alle spiegels en ruiten  door deze goed schoon te houden en pas je snelheid aan op de omstandigheden. 

Rijlessen bij rijschool Utrecht

Ben jij er klaar voor om te beginnen met rijles? Bij Lady Rijles rijschool Utrecht leer je autorijden in alle omstandigheden. Door onze ervaring als rijschool leer je op een correcte en veilige wijze omgaan met verschillende weersomstandigheden. Vraag vandaag nog een proefles aan bij Lady Rijles!