De leukste rijschool van heel Nederland!
}

Ma-Vrij, 09:00 tot 21:00

Rijschool Delft: tips voor het rijden in de buurt van grote voertuigen

Na het halen van je rijbewijs bij Rijschool Delft, mag je zelfstandig de weg op! Dan kan het echte autorijden beginnen en kun je vrij rondrijden over de wegen. Tijdens je avontuur kom je toch nog allemaal nieuwe situaties tegen. Daarnaast krijg je ook te maken met grote voertuigen, denk hierbij aan vrachtwagens, bussen of speciaal vervoer. Zodra je deze grotere voertuigen tegenkomt, moet je met enkele factoren rekening houden, het zijn nou eenmaal geen personenauto’s. Bij rijschool Delft word je goed voorbereid op alle mogelijke situaties. In deze tekst geven we je enkele tips voor het rijden in de buurt van grote voertuigen.

Afstand houden

Een veilige afstand houden tot je voorligger is altijd belangrijk, maar ook zeker bij grotere voertuigen. Wanneer je achter een vrachtwagen of ander groot voertuig rijdt, is je zicht aanzienlijk minder. Hierdoor kun je minder snel reageren als er iets gebeurt voor de vrachtwagen. Daarnaast hebben grote voertuigen een langere remweg doordat ze zwaarder en groter zijn. Probeer altijd minimaal vier seconden achter de vrachtwagen te blijven. Hierdoor houd je een veilige afstand en heb je genoeg tijd om te reageren op een onverwachte situatie. 

Vermijd de dode hoek

Grote voertuigen hebben vaak grote dode hoeken. Dit zijn plekken naast de wagens die niet of moeilijk te zien zijn voor de bestuurder. Ze weten dus niet altijd of er iemand naast hen rijdt of kunnen dit niet goed zien. Om te voorkomen dat een vrachtwagen of ander groot voertuig je niet ziet, kun je een handig trucje toepassen. Als jij de chauffeur kunt zien in hun spiegel, is de kans groot dat ze jou ook kunnen zien. Hierdoor kun je op een veilige manier naast een groter voertuig rijden zonder in de dode hoek te belanden. Tijdens de rijlessen van Rijschool Delft vertellen we je meer over de dode hoek!

Voorkom inhaalacties 

Wees extra voorzichtig bij het inhalen van een draaiende vrachtwagen, vooral bij een kruispunt. Deze voertuigen hebben een grotere draaicirkel en kunnen tijdens het maken van een bocht onverwacht naar de andere rijbaan zwenken. Zorg ervoor dat je ruim genoeg achter de vrachtwagen blijft totdat deze zijn manoeuvre heeft voltooid. Hierdoor zorg je ervoor dat de vrachtwagen rustig kan draaien en je de situatie veilig houdt. 

Wees geduldig, ook tijdens rijlessen van rijschool Delft

Wanneer je in de buurt van een groot voertuig rijdt, is het belangrijk om geduldig te blijven. Ze rijden nou eenmaal wat langzamer dan anderen en hebben meer tijd nodig voor bochten. Als je een vrachtwagen wilt inhalen, is het belangrijk om er zeker van te zijn dat er genoeg ruimte is. Het is belangrijk om de andere weggebruikers niet in verdrukking te brengen. Gebruik je richtingaanwijzers en voer de inhaalactie op een gepaste manier uit, niet overhaast dus. Zo kun je op een veilige manier inhalen en verder gaan met je tocht. Bij rijschool Delft leer je tijdens de lessen veilig inhalen. 

Veilig rijden met rijschool Delft

Ben jij klaar om de weg op te gaan en alles te leren over het verkeer? Start dan vandaag nog met rijlessen bij Lady Rijles: rijschool Delft! Onze ervaren instructeurs stomen je helemaal klaar voor het praktijkexamen door middel van leuke en leerzame lessen!