De leukste rijschool van heel Nederland!
}

Ma-Vrij, 09:00 tot 21:00

Rijschool Den Haag: de gevaren van rijden onder invloed

Rijden onder de invloed van alcohol, bepaalde medicatie en drugs is ten strengste verboden en levensgevaarlijk. Helaas gebeurt dit toch vaker dan je misschien denkt. Het is niet alleen de bestuurder die zichzelf in gevaar brengt, maar ook de andere weggebruikers worden in gevaar gebracht. Jaarlijks levert het rijden onder invloed talloze verwondingen op in het verkeer. In deze tekst gaan we in op de gevaren van rijden onder invloed en het effect ervan. Heb jij vragen over dit onderwerp? Twijfel dan niet om ze te stellen aan de rij instructeurs van rijschool Den Haag

Oordeelsvermogen en reactietijd

Wanneer je onder invloed bent, is je oordeelsvermogen aanzienlijk minder en je reactietijd is veel langer dan wanneer je niet onder invloed bent. Alcohol, drugs en sommige medicijnen verminderen de cognitieve functies van mensen, hierdoor kun je minder snel reageren op veranderende verkeerssituaties. De vermindering van deze cognitieve functies zorgt voor een grotere kans op ongelukken. Het kan maar zo zijn dat je niet snel genoeg kunt reageren of denkt nog voor een andere auto langs te kunnen, terwijl dit helemaal niet het geval is. Hierdoor gebeuren mogelijk ernstige ongelukken en dat is iets wat we natuurlijk niet willen! Bij rijschool Den Haag leer je alle aspecten van veilig rijden tijdens de rijlessen. Hierdoor weet je wanneer je veilig de weg op kan. 

Coördinatie en motoriek oefenen met rijschool Den Haag

Naast de impact op het oordeelsvermogen en de reactietijd, heeft rijden onder invloed ook impact op de coördinatie en motoriek van een bestuurder. Dit resulteert in instabiel rijgedrag zoals het slingeren over de weg, onverwachte bewegingen en het niet kunnen aanhouden van een constante snelheid. Al deze vormen van instabiel rijgedrag vergroten de kans op ongelukken en de algehele veiligheid komt in gevaar. Het inschattingsvermogen van een bestuurder wordt ook aanzienlijk aangetast door alcohol, drugs en sommige medicatie. Hierbij kan de bestuurder een afstand of snelheid niet meer goed inschatten. Het kan maar zo zijn dat de bestuurder denkt genoeg afstand te houden, terwijl hij in feite al bijna tegen een andere auto aanrijdt. Het verslechterde inschattingsvermogen zorgt voor veel gevaarlijke situaties, ook voor andere weggebruikers. Bij rijschool Den Haag leer je anticiperend rijden, hierdoor kun je jezelf beter voorbereiden op onverwachte situaties tijdens deelname aan het verkeer. 

Medicatie en rijden

Veel mensen denken dat het rijden onder invloed voornamelijk gaat over alcohol en drugs. Echter zijn er ook verschillende medicatie die zorgen voor gevaarlijke omstandigheden. Zelfs enkele voorgeschreven medicijnen vallen hieronder. Het is belangrijk om altijd de instructies van artsen of de apotheek te volgen wanneer het aankomt op medicatie die mogelijk invloed heeft op het rijgedrag. Wordt er benoemd dat je niet mag rijden met de medicatie? Dan is dat niet voor niks, ga dus niet de weg op. Hiermee bescherm je niet alleen jezelf, maar ook andere weggebruikers. 

Auto leren rijden met Lady Rijles: rijschool Den Haag

Wil jij veilig leren autorijden van ervaren instructeurs? Start dan met rijlessen bij rijschool Den Haag. Onze lessen zijn ingedeeld en aangepast aan jouw behoeften. Hierdoor krijg jij alle onderdelen van het autorijden onder de knie! Hopelijk tot snel bij Lady Rijles