Rijschool Eindhoven: hoe werkt het puntenrijbewijs in Nederland
In Nederland kennen we het puntenrijbewijs systeem. Dit systeem is ingevoerd om de veiligheid te verbeteren en beginnende bestuurders strenger te controleren. Het systeem is ook enkel geldig voor nieuwe bestuurders binnen een bepaalde periode. Door het puntenstelsel moeten deze bestuurders extra bewust worden van verkeersregels en de algemene veiligheid. In deze tekst bespreken we het puntensysteem en hoe het werkt. Wil je voorkomen dat je strafpunten krijgt binnen de eerste vijf jaar? Volg dan rijlessen bij rijschool Eindhoven.
Wat is het systeem?
Het systeem is ingevoerd in 2002. Het geldt voor bestuurders die hun rijbewijs hebben gehaald na hun 18de voor vijf jaar, en voor hun 18de voor zeven jaar. Tijdens de periode mogen deze bestuurders een maximaal aantal strafpunten behalen. Behaal je meer strafpunten dan toegestaan? Dan wordt je rijbewijs ingenomen en moet je cursussen volgen om het rijbewijs weer in bezit te krijgen.
Toekennen van strafpunten
Wanneer een beginnend bestuurder bepaalde overtredingen begaat, krijgt de bestuurder een punt op het rijbewijs. Onder deze overtredingen vallen onder andere het rijden onder invloed van drugs of alcohol, hoge snelheidsovertredingen en andere grove schendingen van de verkeersregels.
Punten aantal
Voor elke overtreding die gemaakt wordt, krijgt de bestuurder één punt op het rijbewijs. Bij twee punten kan het rijbewijs al worden ingetrokken voor een bepaalde tijd. Deze twee strafpunten moeten dan wel binnen de periode van vijf jaar of zeven jaar, wanneer jonger dan 17, behaald worden. Gedurende de periode dat het rijbewijs is ingetrokken, mag de bestuurder niet meer rijden.
Herhalingscursus
Wanneer het rijbewijs wordt ingetrokken door het puntensysteem, is de bestuurder verplicht om een herhalingscursus te volgen. Hierin worden de verkeersregels en de rijpraktijken opnieuw geleerd en gevolgd. Pas na het behalen van de cursus kan het rijbewijs opnieuw worden aangevraagd.
Overtredingen binnen het puntensysteem
Voorbeelden van overtredingen die kunnen leiden tot strafpunten voor beginnend bestuurders zijn:
- Rijden onder invloed van alcohol: een beginnende bestuurder mag niet meer dan 0,2 promille alcohol in het bloed hebben. Overtreding hiervan leiden direct tot een strafpunt;
- Grove snelheidsovertredingen: dit betreft het fors overschrijden van de maximumsnelheid. Voor beginnende bestuurders geldt hier een strengere norm;
- Rijden onder invloed van drugs: net als bij alcohol is dit niet toegestaan als beginnend bestuurder;
- Andere ernstige verkeersovertredingen: bijvoorbeeld door rood licht rijden, gevaarlijk inhalen of betrokken zijn bij een ongeval door eigen toedoen.
Tijdens de rijlessen van rijschool Eindhoven leer je alle regels kennen die gelden tijdens het autorijden. Hierdoor voorkom je strafpunten op je rijbewijs.
Het doel van het puntenrijbewijs
Het uiteindelijke doel van het puntenrijbewijs is het verbeteren van de verkeersveiligheid. Nieuwe bestuurders zijn vaak minder ervaren en daardoor extra vatbaar voor fouten en roekeloos rijgedrag. Door het systeem worden nieuwe bestuurders extra bewust van de gevolgen van roekeloos rijgedrag. Niemand wil natuurlijk zijn rijbewijs kwijt raken. Na de periode van vijf of zeven jaar vervalt het systeem. De bestuurder valt niet meer onder het puntensysteem maar is nog wel verplicht zich te houden aan de verkeersregels en bij te dragen aan de algemene veiligheid op de weg.
Leer autorijden bij rijschool Eindhoven
Wil jij ervoor zorgen dat je als beginnend bestuurder niet je rijbewijs kwijt raakt? Volg dan rijlessen bij onze rijschool Eindhoven. Onze ervaren instructeurs zorgen ervoor dat jij geheel zelfstandig en veilig de weg op kunt. Je leert alle verkeerssituaties en regels kennen. Neem een kijkje op de website van rijschool Eindhoven voor meer informatie.