De leukste rijschool van heel Nederland!
}

Ma-Vrij, 09:00 tot 21:00

Tips voor het rijden met faalangst bij rijschool Zoetermeer

Voor mensen met faalangst kan autorijden, en voornamelijk het praktijkexamen, een grote uitdaging zijn. Ze zijn bang om het examen niet te halen en ervaren hierdoor meer stress. De stress is niet voordelig voor het halen van het praktijkexamen. Bij rijschool Zoetermeer helpen we je graag bij het halen van het rijbewijs, ook als je faalangst hebt. In deze tekst geven we je alvast wat tips voor het rijden met faalangst. We bespreken de volgende tips:

  • Communiceer met de instructeur;
  • Blijf rustig;
  • Ademhalingstechnieken; 
  • Herhaal oefeningen; 
  • Zoek steun.

Communiceer met de instructeur

Wanneer je last hebt van faalangst is het belangrijk om dit gelijk aan te geven bij de instructeur. Hierdoor kunnen rijinstructeurs hun lessen aanpassen en rekening houden met jouw faalangst. Het is namelijk heel normaal om gespannen te zijn en sommigen ervaren dit meer dan anderen. Wanneer de instructeur kennis heeft van jouw persoonlijke omstandigheden, is dit voor hem of haar fijn, maar ook voor jou. Hierdoor begrijp je elkaar beter en worden de lessen een stuk gemakkelijker. Bij rijschool Zoetermeer houden onze instructeurs rekening met jouw omstandigheden. Door de vele ervaring kunnen zij zich hier goed op aanpassen. Twijfel dus niet en wees eerlijk tegen de instructeur. 

Blijf rustig

Het is ten alle tijden belangrijk om zo rustig mogelijk te blijven. Zodra je enorm gaat stress of je druk gaat maken, wordt het niet beter. Op dit soort momenten ga je juist foutieve en gehaaste beslissingen maken. Hierdoor breng je niet alleen jezelf in gevaar, maar ook andere weggebruikers. Vaak resulteert dit in onnodige fouten. Blijf dus altijd zo rustig mogelijk en blijf rustig nadenken over wat de beste oplossing is in een bepaalde situatie. 

Ademhalingstechnieken

Er zijn verschillende ademhalingstechnieken die helpen bij het rustig blijven. Hierdoor hou je meer controle over de situaties. Diep inademen door je neus en langzaam uitademen door je mond zorgen voor een controle over de zenuwen. Wanneer je de ademhalingstechniek onder controle hebt, voer je deze vaak ook onbewust uit waardoor je automatisch rustiger blijft in lastige situaties. 

Herhaal oefeningen

Wanneer je bepaalde manoeuvres lastig vindt, of bang bent om ze fout te doen, is het juist goed om ze vaak te herhalen. Door regelmatig te oefenen krijg je meer controle over de situatie en ook meer zelfvertrouwen. Twijfel niet om aan de instructeur te vragen om een bepaalde manoeuvre extra te oefenen. Bij rijschool Zoetermeer passen onze instructeurs de les aan op jouw behoeften. Het herhalen van de manoeuvres is een goede oefening voor het examen en helpt je om de zenuwen onder controle te houden. 

Zoek steun

Het praten over faalangst kan helpen bij het verminderen. Praat met je dierbaren over de drempels die je tegenkomt. Zij kunnen je positieve moed en vertrouwen geven doordat ze steun bieden. Hierdoor zit je met meer zelfvertrouwen in de auto en is de kans van slagen op het praktijkexamen een stuk hoger! 

Rijschool Zoetermeer: Lady Rijles is de plek voor jou!

Bij rijschool Zoetermeer kun je terecht voor rijlessen die aangepast worden aan jouw behoeften. Hierdoor leer je op een plezierig en fijne manier autorijden en word je klaargestoomd voor het praktijkexamen. Schrijf je vandaag nog in voor een proefles bij rijschool Zoetermeer.